CrossFit – Wat is dat nu eigenlijk?

CrossFit is een uiterst efficiënte, doeltreffende en complete trainingsvorm die het beste combineert uit cardiotraining, gymnastiek en gewichtheffen. Deze sport is geschikt voor en gericht op iedereen die zo snel mogelijk fit en gezond wil worden. Waarom is het zo doeltreffend? Omdat CrossFit breed, algemeen en inclusief is! De specialiteit is om net niet te specialiseren. We trainen niet om goed te worden in 1 ding, we trainen om goed te worden in alles zodat we voorbereid zijn op alles!

CrossFit staat voor ‘constantly varied, functional movements at high intensity’. Maar wat betekent dat nu juist?

Constantly varied betekent dat elke CrossFit workout steeds anders is. Routine is de vijand, enkel variatie houdt het lichaam sterk en scherp zodat je voortdurend vooruitgang boekt. Elke dag staat er een degelijk onderbouwd programma klaar dat je uitdaagt op verschillende manieren met verschillende bewegingen en verschillende tijdsdomeinen in verschillende fitnessgebieden (gewichtheffen, gymnastiek, cardio). Een dag in een CrossFit box is daarom altijd verrassend waardoor het nooit verveelt!
Functional movements refereert naar bewegingen die gebruikt worden in het dagelijkse leven: duwen, trekken, squatten, tillen, lopen, springen… Een deadlift is bijvoorbeeld een functionele beweging omdat het nabootst hoe men iets opraapt van de grond. In tegenstelling tot isolatieoefeningen worden bij functionele bewegingen meerdere spiergroepen en gewrichten gebruikt waardoor de lichaamskern versterkt en de lichaamshouding aanzienlijk verbetert. Een absolute must voor een gezond leven!
High intensity wil zeggen dat elke CrossFit workout wordt uitgevoerd aan een hoge intensiteit: zo hard en zo snel als je kunt, met weinig tot geen rust. Een ‘workout of the day’ of WOD duurt meestal nooit langer dan 20 minuten, maar in deze korte tijdspanne word je uitgedaagd het maximale uit jezelf te halen en je fysieke grenzen af te tasten. Intensiteit blijft persoonsgebonden, en daarom is CrossFit toegankelijk voor iedereen. De inclusie van het aspect ‘intensiteit’ maakt dat CrossFit naast het opbouwen van spierkracht ook de cadiovasculaire fitness drastisch verbetert, hetgeen het metabolisme en dus de vetverbranding (tot lang na de training) stimuleert. Intensiteit is een zeer bepalende factor, zo niet de belangrijkste als het gaat om het bereiken van resultaat!
Crossfit trainingsdomeinen
CrossFit heeft als doel jouw fysieke competenties te verbeteren in elk van de
0
erkende fitnessdomeinen